Hotel Aurum - 4200 Hajdúszoboszló,Mátyás király sétány 3.
HU EN RO
Árkalkuláció és Foglalás

A hajdúszoboszlói gyógyvíz

A messze földön híres hajdúszoboszlói gyógyvíz az európai és hazai gyógyvízkincs egy igazán különleges gyöngyszeme, Magyarország neves gyógyvizeinek sorából kiemelkedik a különleges hatásfokú hajdúszoboszlói gyógyvíz.

A gyógyvíz jótékony hatása

Milyen betegségek kezelésére javasolják a jótékony hatású hajdúszoboszlói gyógyvizet? Milyen összetevők eredményezik, hogy ne csak termálvíznek, de gyógyvíznek is nevezhessük? Itt választ talál kérdéseire!

1925-ben Hajdúszoboszlón mélyfúrás következtében a földből kb. 1100 méter mélységből 75°C-os termálvíz tört elő. Analízisek alapján megállapítást nyert, hogy a termálvíz jódos, brómos, konyhasós, hidrogén-karbonátos. A vizsgálatok kimutatták, hogy a víz tartalmaz bitument és ehhez kötődő ösztrogént, továbbá különböző nyomelemeket: titán, vanádium, réz, cink, ezüst, stroncium, bárium és ólom formájában. Így nem csak egyszerű termálvízről van szó, hanem kifejezett gyógyvízről, mely számos betegség gyógykezelésére alkalmas, akár utókezelés, akár megelőzés céljából!

A gyógykezelések helyszíne a Hotel Aurum**** gyógyászati részlege, szállodánkban reumatológus szakorvos doktornő rendel minden hétköznap, aki egy előzetes állapotfelmérést követően felírja a javasolt kezeléseket. Szállodánkon belül az alábbi kezelések vehetőek igénybe: orvosi masszázs, iszappakolás, víz alatti sugármasszázs és különböző elektromos kezelések.

ellenjavallat

A gyógyfürdőben alkalmazott fürdőkúra gyógyító hatást fejt ki a következő betegségek esetén:

Ellenjavallatok:

Dr. Dalmady Zoltán balneológus, egyetemi tanár szerint „…a fizikai chemia szempontjából rendkívül érdekes vonása a hajdúszoboszlói vizeknek, hogy töménységükben és összetételükben aránylag igen közel állanak az emberi szövetnedvek összetételéhez. Különös figyelmet érdemel a tengeri fürdőkkel való összehasonlítása, hiszen a hajdúszoboszlói víz maga sem más, mint trias-kori tengerek felidézett szelleme. Konyhasótartalmánál fogva körülbelül ötszörösen hígított tengervíznek tekinthető, de a tengervíztől eltér csekély magnézium, calcium és jelentékeny hydrocarbonat tartalmánál fogva. Ennek dacára éppoly joggal használható úgy a gyógyításra, üdülésre, mint bármely más olyan tengeri fürdő, mely vizének hígítottságánál fogva hasonló töménységű.”

A hajdúszoboszlói "forró arany"

A gyógyvíz, olyan természetes ásványvíz, amelynek bizonyított gyógyhatása van. A gyógyvíz elnevezés használatának engedélyezése szempontjából: külsőleg történő (fürdővízként) felhasználásban gyógyvíz az a víz, amely megfelel a külsőleg történő felhasználású ásványvíz követelményeinek, továbbá a természetes ásványi anyagok (kőzetek) vízzel történő kilúgozása során keletkező, oldott ásványi anyag-tartalma, kémiai jellege állandó, egészségkárosító anyagokat nem tartalmaz.

Ennek a szempontnak a hajdúszoboszlói gyógyvíz maradéktalanul és bevizsgáltan megfelel, mely jellegét tekintve jódos, brómos, konyhasós, hidrogén-karbonátos termálvíz, 73°C-os és 1100 méter mélységből tör elő. Tartalmaz még bitument és ehhez kötődő ösztrogént, továbbá különböző nyomelemeket: titán, vanádium, réz, cink, ezüst, stroncium, bárium és ólom formájában.

Neves kutatók véleménye szerint, „a hajdúszoboszlói víz a maga nemében egyedülállónak tekinthető, hozzá hasonló összetételű és hőmérsékletű víz nem ismeretes”. Dr Bodnár János

Alkotórészek > 5055

Alkotórészek mg/l - OKI (1994)
Kálium K+ 11,3
Nátrium Na+ 1530
Ammónium Nh4 14,8
Kalcium Ca2+ 8,6
Magnézium Mg2+ 5,4
Vas Fe2+ 0,79
Mangán Mn2+ -
Lítium Li+ 0,2
Aluminium Al+++ -
A kationok összege 1303,44
Nitrát NO3 -
Nitrit No2 -
Klorid Cl2- 1495
Bromid Br- 9,8
Jodid J- 5,5
Fluorid F- 1,7
Szulfát SO42- 37
Hidrogénkarbonát HCO3- 1790
Szulfid S2- 0,16
Összes foszfát PO43- 0,25
Karbonát CO32- 9,0
Az anionok összege 2766,89
Metaborsav HBO2 84
Szabad szénsav Co2 -
Oldott oxigén O2 nyom
Arzén As -
Összesen 5055

Aktuális időjárás

Hajdúszoboszlón

Testvérszállodáink és kiemelt partnereink
Hajdúszoboszlón

Hotel Aurum Family

Gyermekbarát szálloda, négycsillagos minőség

Park Hotel Ambrózia

Háromcsillagos szálloda, családias szolgáltatásokkal

Aqua Line Apartmanház

Önellátó apartmanok csendes környéken, a Hungarospa közelében

Angyal Panzió

Frissen felújított családias panzió, hangulatos Tokaji borozóval

Admirális Panzió

Hajdúszoboszló központjában, egész évben nyitva tartó panzió